Scénická žatva vstupuje do 90. ročníka

15.08.2012 Bratislava

Bratislava 15. augusta (TASR) - Scénická žatva 2012 je vyvrcholením sezóny amatérskeho divadla, zavŕšením celoročného tvorivého úsilia jednotlivcov a súborov vo všetkých druhoch a žánroch činoherného divadla - divadla mladých, divadla poézie, detskej dramatickej tvorivosti, divadla dospelých hrajúcich deťom, recitátorov a sólistov so scénickými miniatúrami. Uskutoční sa 28. augusta až 1. septembra v Martine.

"Ide o vrcholnú celoštátnu amatérsku divadelnú prehliadku so zahraničnou účasťou s jednoročnou periodicitou. Vyhlasovateľom už 90. ročníka tohto divadelného festivalu a jej hlavným organizátorom z poverenia Ministerstva kultúry SR je Národné osvetové centrum (NOC)," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Jana Kresáková, generálna riaditeľka NOC.

V hlavnom súťažnom programe sa predstaví 12 divadelných súborov a štyria recitátori. Na Scénickej žatve sa udeľuje Cena za tvorivý čin roka, ktorú dostane najlepšia inscenácia divadelnej sezóny v rámci záverečného ceremoniálu festivalu. "Okrem hlavného súťažného programu inscenácií nominovaných programovou radou Scénickej žatvy, súčasťou festivalu je aj bohatý sprievodný program, ktorý zahŕňa divadelné inscenácie, koncerty súčasnej nezávislej hudobnej scény a príležitostné výstavy. Tradičnou aktivitou festivalu sú tvorivé divadelné dielne EduArt, ktoré sú zamerané na vzdelávanie tvorcov v oblasti amatérskeho divadla a prebiehajú pod vedením profesionálnych lektorov," doplnil programový manažér projektu Michal Ditte.

Scénická žatva je najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe. Je to prehliadka, ktorá je vyústením práce približne stovky divadelných súborov a jednotlivcov, ktorí sa zúčastnia na postupových okresných, krajských a celoslovenských prehliadkach. Tieto postupové prehliadky zahŕňajú amatérske divadlo dospelých, divadlo dospelých hrajúcich pre deti, divadlo mladých, divadlo poézie, detskú dramatickú tvorivosť, umelecký prednes poézie a prózy.

Festival by sa mal stať súčasťou aktívnej podpory živej kultúry na Slovensku a taktiež aj jednou z hlavných aktivít v oblasti vzdelávania v neprofesionálnom divadle. Pre rozvoj týchto aktivít sa organizátori snažia do procesu vzdelávania a odborného posudzovania produkcií zapojiť teatrológov, dramaturgov, režisérov, scénografov a kritikov. Scénická žatva ako najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe je dôležitým prostriedkom pri zviditeľňovaní slovenského neprofesionálneho divadla a Slovenska v zahraničí. Ambíciou festivalu v budúcich rokoch je podpora vzdelávania v spolupráci so zahraničnými lektormi a taktiež aj vytvorenie priestoru pre konfrontáciu medzi profesionálnym a neprofesionálnym divadlom.
 

Vyberte región